CINE primește bani pentru șomaj tehnic de la stat

Șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă, a făcut o serie de precizări privind firmele care vor beneficia de bani de la stat, dar și condițiile în care se vor acorda banii.

"Toți angajatorii care au suspendat contractele de muncă în perioada stării de urgență. Fie că vorbim de întrinderi mici și mijlocii, companii mari sau întreprinderi individuale care au angajați cu contract de muncă.

Perioada pentru care se aplică această facilitate este perioada stării de urgență, adică 16 martie, cu posibilitate de prelungire. Facilitatea se acordă pentru zilele aferente stării de urgență. Ajutorul de șomaj tehnic va fi decontat de stat de la 16 martie la 31 martie. Contractele suspendate înainte de intrarea în stare de urgență contractele se vor deconta doar parțial, pe perioada stării de urgență", a declarat Dancă.

Angajatorii vor primi banii pentru șomaj tehnic în 15 zile de la AJOFM-uri, a decis Guvernul

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat vineri, la Palatul Victoria, într-o conferință de presă, că Guvernul a schimbat legea prin ordonanță de urgență astfel încât firmele care vor depune la AJOFM documentele pentru angajații intrați în șomajul tehnic vor primii banii de la stat, pentru plata șomajului tehnic către angajați, în termen de cel mult 15 zile de la depunerea listei cu angajați, față de 30 de zile cum spune acum legea. „Fiecre angajator sa-si pregateasca documentele si sa le prezinte la AJOFM”, a zis ministrul Muncii.

Cele mai importante declaraţii făcute de Violeta Alexandru:

 • O prioritate pentru Guvern este limitarea efectelor provocate de criza sanitara. In sedinta de guvern au fost adoptate mai multe proiecte.
 • Acordarea de somaj tehnic afectati de criza coronavirusului. Am simplificat procedura de acces la fonduri. Pentru solicitarile adresate de companiiile a caror activitate e afectata de epidemie, se pot depune documente la AJOFM pentru a putea beneficia de fondurile de la guvern.
 • Primul pas pe care trebuie sa il faca fiecare angajator este sa isi pregateasca actele. Fac precizarea ca angajatorii nu trebuie sa avanseze de la ei platile pentru somaj tehnic. Platile se vor face direct de catre AJFOM.
 • La inceputul lunii aprilie angajatorii sa dispuna de fonduri pentru acoperierea costurilor de soamj tehnic. Pentru alte categorii din mediu neguvernamental prevederiile li-se aplica total.
 • Pentru alte categorii, alti angajatori prevederile privind somajul tehnic li se aplica in totalitate. Echipele AJFOM sunt in prima linie. Primesc intrebarile dumneavoastra
 • Pentru PFA procedura prevede o declaratie pe proprie raspundere care sa se depuna solicitari la agentiile judetene urmand ca dupa aia sa se efecuteze platile. Toate aceste solicitari se pot depune online. Toate cererile se pot depune on-line
 • Am inclus prevederi detaliate cu privire la remunerarea sportivilor. Fiecare club se va prezenta la AJOFM. Prin aceste masuri am creat o procedura mai simpla, mai clara, mai eficienta. Am dispus comunicarea exclusive in mediul online
 • Ordonanta clarifica si situatia in care pentru cei care au mai multe contracte va putea activa unul singur care il avantajeaza cel mai mult
 • Am asigurat plata pentru mamicile aflate acasa in ingrijirea copilului si fonduri pentru insertie. Am solicitat sa includem si cresele. Din punct de vedere juridic cresele nu sunt unitati de invatamant. Cresele nefiind beneficiare ale prevederii pe care ministrul Educatiei a anuntat-o si anume, inchiderea unitatilor de invatamant.
 • Angajatorii depun aceste documente la inceputul lunii aprilie si vor primi in cel mai scurt banii. As vrea sa lamuresc acest aspect. nu vom face verificari in aceasta perioada. Eventuale verificari se vor face in viitor, dar dupa ce vom depasi aceasta perioada critica. Facem apel sa ne dati informatii corecte. Reiau apelul. Pregatiti documentele si la inceputul  lunii aprilie sa fie depuse si sa primiti fondurile in cel mai scurt timp.
 • Se poate solicita ajutorul pentru deces on-line
 • Toti angajatorii care au luat masura de suspendare a contractelor de munca se califica pentru ajutorul de stat. Perioada pentru care se aplica aceasta facilitate este perioada starii de urgenta. Aceste facilitati se accorda de la 16 martie pana la sfarsitul acestei stari de urgenta. Ajutorul de somaj tehnic se deconteaza de catre stat.
 • Contractele de munca suspendate in luna martie vor putea fi decontate, ajutorul de somaj tehnic va fi decontat de catre stat pentru numarul de zile aferente perioadei starii de urgenta. Ministerul face plata in 15 zile prin ANOFM catre cei care au depus cereri

Cele importante declaraţii făcute de Ionel Dancă, şeful Cancelariei Prim-Ministrului:

 • Se reglementeaza plafonarea valoarii procentului aferent taxei trimestriale. Are ca scop plafonarea acestei contriuti. Practic se plafoneaza taxa clawback. Se inaspresc contraventiile pe periaoda situatiei de urgenta.
 • Pentru a diminua deplasarea cetatenilor pentru obtinerea autorizatilor,  valabilitatea documentelor de orice fel se prelungeste pentru  o perioada de 90 de zile de la incetarea starii de urgenta.
 • Contraventia se amentaeza cu o suma cuprinsa intre 2000 si 20.000 de lei pentru PF.
 • Pentru limitarea efectelor economice prelungim valabilitatea vaucerelor de vacanta.
 • Pentru a sprijinii copii ce fac lectii de acasa lansam programul euro 200 vom lansa bonuri pentru achizitia de calculatoare.

 

Adauga comentariu